تحولات لبنان و فلسطین

هفته کتاب در حالی به پایان رسید که در شورای شهر و در هیئت دولت اصلاحاتی بر دو مصوبه حمایتی از فعالیت کتابفروشان در اماکن مسکونی و بهره‌مندی از تعرفه‌های فرهنگی به تصویب رسید.

باز شدن گرهی از گره های کور کتابفروشان

به گزارش قدس آنلاین،‌ نیمه آبان‌ماه و پس از ایجاد مشکلات متعدد برای کتابفروشان بالاخره اعضای شورای اسلامی شهر تهران در جریان اصلاحیه مصوبه ساماندهی فرآیند حمایت از ناشران و کتابفروشان با استقرار این صنف در ساختمان‌های مسکونی منوط به گرفتن رضایت از همه مالکان و استقرار در طبقه همکف با درب مستقل موافقت کردند.

اصلاحیه مصوبه "ساماندهی فرآیند حمایت از ناشران و کتابفروشان" در حالی به امضای اعضای شورای شهر تهران رسید که پیش از این ابهامات موجود در آن منجر به تفسیر نادرست از بندهای این مصوبه شده و مشکلاتی را برای ناشران و کتابفروشان ایجاد کرده بود. این ابهامات موجب شده بود که نه تنها حمایتی انجام نشود،‌ بلکه امتیازی که برای ناشران از سال ۷۳ درباره مجاز بودن به فعالیت در اماکن مسکونی در نظر گرفته شده بود،‌ نیز اجرایی نشود.

نمونه آن مشکلی بود که مرداد ماه سال جای برای انتشارات مارلیک در منطقه ۸ رخ داد و شهرداری منطقه ۸ دفتر این انتشاراتی را به دلیل فعالیت در اماکن مسکونی با استناد به مصوبه شهرداری در سال ۹۱ پلمب کرد. مشکلی که بعدا با وساطت وزارت ارشاد برطرف شد.

اصلاحات مصوبه جدید شورای شهر

در مصوبه تازه اصلاح شده شورای شهر موجود در دو بندی اصلی امتیازاتی را برای ناشران، توزیع‌کنندگان و کتابفروشان قائل شده است. در بند" الف" عنوان شده اخذ کلیه عوارض صدور پروانه به میزان ۱۰ درصد از کل عوارض در زمان صدور پروانه برای بناهایی که به صورت کامل به دفاتر نشر و توزیع کتاب اختصاص می‌یابد در چارچوب ضوابط شهرسازی به عنوان تسهیلات تشویقی ارائه شود.

در بند دوم نیز عنوان شده که برای ساختمان‌هایی که ۱۰ درصد از بنای مفید آنها به مراکز توزیع و یا فروش کتاب تخصیص داده می‌شود نیز امکان استفاده از تسهیلات تشویقی وجود دارد.

موافقت شورای شهری‌ها با استقرار کتابفروشی‌ها و ناشران در ساختمان‌های مسکونی در حالی انجام شد که در هیئت دولت نیز به موازات آن نواقص بند(ج) ماده (۹۲) برنامه پنج ساله ششم که سال گذشته مصوب شد و دولت و شهرداری‌ها را مکلف می‌کرد که برای مشاغل سه‌گانه نشر، مطبوعات و کتابفروشان شرایطی فراهم کنند که از تعرفه‌های فرهنگی در خدمات مربوط به برق‌ب،‌ خدمات پست و ... استفاده کنند، بررسی شده است. در آیین‌نامه مذکور بر خلاف آنچه که ابتدا بیان شد و قرار بود که امکان استفاه ناشران و کتابفروشان از اماکن مسکونی فراهم شود، اشاره‌ای به این موضوع نشده بود.

وزیر ارشاد:‌ رأی دولت برای استفاده کتابفروشان از اماکن مسکونی

محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه برنامه‌های هفته کتاب در این خصوص گفت:‌ در هفته جاری، آیین‌نامه‌ای را در دولت تصویب کردیم که در آن امکان تعرفه فرهنگی برای کتابفروشی‌ها فراهم شد، با وجود اینکه اختلاف نظرهایی در این زمینه وجود داشت اما بالاخره دولت رأی داد بتوانیم همان‌طور که پزشکان و وکلا از مجتمع‌های مسکونی استفاده می‌کنند، این اجازه در حوزه ناشران و کتابفروشان نیز داده شود.

وی همچنین گفت:‌ این مصوبه اقدام مهمی برای اجرای بند ج ماده ۹۲ برنامه ششم توسعه بود که کار کتابفروشی‌ها را تسهیل می‌کند، به هرحال این یک اقدام حمایتی است که تعرفه‌های آب، برق، گاز و تلفن را که به‌طور عمده هزینه زیادی ایجاد می‌کند با تعرفه فرهنگی کمتر کند و دولت از آن‌ها حمایت جدی داشته باشد.

سیدعباس حسنیی نیک، دکترای حقوق و مدیر انتشارات مجد، در این زمینه به تسنیم، گفت:‌ من از مصوبه شورای شهر اطلاعی ندارم، اما در موضوع بند (ج) ماده ۹۲ قانون توسعه ششم که مربوط به کمک هایی است که دولت برای ناشران و کتابفروشی‌ها پیش‌بینی کرده است،‌ نواقص و ایراداتی بود؛ از جمله استفاده از کاربری فرهنگی برای کتابفروشان و ناشران که اشاره شده بود،‌ اما در آیین‌نامه دیده نشده بود. این موارد در معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بررسی و ۸ مورد اصلاح شد، اخیراً‌ به گفته وزیر ارشاد این اصلاحات در هیئت دولت نیز به تصویب رسیده و اصلاح شده است.

وی ادامه داد:‌ البته بنده از جزئیات آنچه که تصویب شده است،‌ اطلاعی ندارم،‌ اما در متن پیش از تصویب و اصلاح شده توسط معاونت فرهنگی درج شده بود که ناشران و کتابفروشان در املاک مسکونی می‌توانند فعالیت کنند،‌ به شرط اینکه معارض نداشته باشند. طبیعتاً مصوبه دولت کامل‌تر از مصوبه شورای شهر است و برای همه کشور صدق می‌کند، امیدوارم با اجرایی شدن این مصوبه شاهد رشد و شکوفایی کتابفروشی‌ها باشیم.

فعالیت در اماکن تجاری برای ناشران و کتابفروشان که به عنوان بنگاه‌های اقتصادی کم‌بازده مطرح هستند،‌ چندان مقرون به صرفه نیست،‌ در سال‌های اخیر بسیاری از کتابفروشان به دلیل اجاره بهای سنگین تعطیل شده‌اند. بر اساس رایزنی‌ و توافق با شهرداری‌های مناطق ۶ و ۱۱ در سال‌های گذشته برخی ناشران در اماکن مسکونی با کاربری فرهنگی اقدام به فعالیت کرده‌اند.

همچنین بر اساس مصوبه جدید شورای شهر،‌ فعالیت در اماکن مسکونی مجاز شده است،‌ اما منوط به گرفتن رضایت از همه مالکان و استقرار در طبقه همکف با درب مستقل،‌ شرایط خاصی که به نظر می‌رسد دستیابی به آن چندان هم آسان نیست؛ بنابراین به نظر می‌رسد که مصوبه دولت بتواند گره بیشتری از ناشران و کتابفروشان باز کند. باید دید جزئیات این مصوبه چیست؟

منبع: خبرگزاری تسنیم

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.